Friday, February 26, 2010

Sambutan Maulidur Rasul


PERARAKAN SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT UKM


TARIKH : 1 MAC 2010 / 15 RABI'UL AWWAL 1431
HARI : ISNIN
MASA : 8 AM
TEMPAT : BERMULA DI PANGGUNG SENI & BERAKHIR DI DECTAR


Perhatian kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti perarakan tersebut / sebarang pertanyaan bolehlah segera menghubungi pihak Urusetia ( 0134455758 bagi Muslimin & 0137470243 bagi Muslimat) @ pihak admin blog surau al-Aqsa KPZ ini di aqsarevival@gmail.com di samping boleh terus menyatakan nama dan no. matrik di shout box yang tersedia di ruang blog ini.

"Bahawasanya Nabi Muhammad datang ke Madinah maka beliau mendapati orang Yahudi berpuasa pada hari Asyura iaitu hari 10 Muharam, maka Nabi bertanya kepada orang yahudi itu: "Kenapa kamu berpuasa pada hari Asyura?" Jawab mereka: "Ini adalah hari peringatan, pada hari itu dikaramkan Firaun dan pada hari itu Musa dibebaskan, kami berpuasa kerana bersyukur kepada Tuhan". Maka Nabi berkata: "Kami lebih patut menghormati Musa berbanding kamu". (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ibnu Hajar Al-Asqalani pengarang Syarah Bukhari yang bernama Fathul Bari berkata, bahawa dari hadis itu dapat dipetik hukum: Umat Islam dibolehkan bahkan dianjur memperingati hari-hari bersejarah, hari-hari yang dianggap besar umpamanya hari-hari Maulud, Israk dan Mikraj dan lain-lain."

p/s : Hadiah (bagi perarakan yang terbaik) dan jamuan akan disediakan kepada para peserta termasuk dengan surat perlepasan kuliah. cepat daftarkan nama anda selewat-lewatnya ahad petang ini. Tunggu apa lagi !!!

0 comments:

Post a Comment